3. NOVEMBERFEST U ZAGREBU (2. - 4. studeni 2018.)

Udruga "Vinski putevi Hrvatske" kao nositelj aktivnosti u razdoblju od 2. do 4. studenog 2018. godine organizirala je 3. Novemberfest pod nazivom "Tko pije zlo ne misli" u sklopu prekogranične suradnje.

PRVI DAN - Petak, 2. 11. 2018.
Oko 17 sati predstavnici udruge "Vinski putevi Hrvatske" dočekali su goste iz Udruge "Vinski putevi Srbije" (Beograd), predstavnike iz Slovenije i Austrije, te ljubitelje vina s otoka Hvara. Nakon smještaja i kraćeg odmora u 19.30 sati sastali smo se u Tomićevoj ulici ispred Uspinjače i s njom krenuli u razgled Gornjeg grada. Prva stanica bio je spomenik Antunu Gustavu Matošu na popularnom "Štrosu" gdje je "pala" i prva zajednička fotografija.

U nastavku razgledali smo Gradec, Katarinin trg i crkvu svetu Katarine i "bacili pogled" na palaču Dverce i prvu gimnaziju. U Ćirilometodskoj ulici razgledali smo crkvu svetog Ćirila i Metoda, muzeja naivne umjetnosti te Skupštinu Grada Zagreba. Uslijedio je razgled Markova trga s crkvom svetog Marka, zgrade Vlade RH (Banskih dvora) i Hrvatskog Sabora. Ulaskom u Basaričkovu ulicu utonuli smo u scene najzagrebačkijeg filma "Tko pjeva zlo ne misli" koji je i bio inspiracija za ovogodišnji Novemberfest. Na broju 11, u dvorištu obitelji Šafranek, u kojem su snimane scene iz filma osjetili smo barem na trenutak onaj duh tadašnjeg Zagreba, načina života i naravno šaljivih scena s gosponom Fulirom.

Točno u 20 sati ušli smo u najstariji zagrebački "pajzl", birtiju "Pod starim krovovima" koja ovdje egzistira od davne 1830. godine. Ovdje je započeo službeni 3. Novemberfesta. Ovdje je Robert Bregant, predsjednik udruge "Vinski putevi Hrvatske", otvorio 3. Novemberfest, predstavio program i službeni plakat, te upoznao sudionike s financijskom potporom koju je pružio Grad Zagreb. Svim sudionicima festivala, u ime gostiju, pozdravni govor održao je gospodin Zoran Rapajić, predsjednik udruženja "Vinski putevi Srbije", a gospodin Čedomir Bregant, dopredsjednik udruge "Vinski putevi Hrvatske", već tradicionalno se u svom govoru osvrnuo i podsjetio na vrijednosti druženja i prekogranične suradnje. Nakon uvodnih pozdrava sve je bilo spremno za početak jedne od dvije glavne teme večeri, prezentacije i degustacije vrhunske eno-gastro ponude Srbije. Predstavljena su i degustirana organska vina vinarije Plavinci (Ćilibar i Indigo) s Beogradskog vinskog puta, vina Kraljevske vinarije iz Oplenca (Cabernet Sauvignon i Sauvignon Blanc) i Sivi pinot Podruma Radovanović iz Krnjeva, a predstavljeni su i degustirani, s velikim odobravanjem svih prisutnih, gastro specijaliteti u obliku suhomesnatih proizvoda od mangulice, kozji sirevi, ajvar, ... U 22 sata uslijedila je druga glavna tema večeri, krštenje vina "Neandernon Fulir", vina udruge "Vinski putevi Hrvatske, a sve prema drevnim pravilima "Zagrebačke puntarije".

 

DRUGI DAN - Subota, 3. 11. 2018.
Dan je počeo okupljanjem sudionika u Martićevoj ulici od kuda smo se uputili u drugu destinaciju snimanja filma "Tko pjeva zlo ne misli", u grad Samobor. U kavani "Livadić" degustirali smo čuvenu samoborsku kremšnitu, a iza ugla u "Podrumu Filipec" uz prezentaciju gospodina Antuna Filipeca i samoborski bermet i muštardu.

 

Oko podne krenuli smo i na drugu destinaciju dana, na Plešivicu. U vinariji Ivančić-Grifin, njen vlasnik gospodin Krešimir Ivančić priredio je dvoiposatnu nezaboravnu prezentaciju jednih od sigurno najboljih pjenušaca ovoga kraja. Uz prezentaciju i degustaciju još dva vina vinarije okusili smo i dio gastro ponude ovog kraja, one domaće autohtone pleševičke specijalitete.

 

Nakon dobrog vina i još boljih pjenušaca uslijedio je i vinski gulaš u restoranu Ivančić
U restoranu Ivančić, svakom je sudioniku, za sjećanje na ovaj događaj, dodjeljen i suvenir 3. Novemberfesta u obliku male knjižice krštenja vina po pravilima "Zagrebačke puntarije", a i svi su se potpisali na 3. Novemberfesticu.

Nakon povratka u Zagreb i kraćeg odmora ponovo smo se okupili i to u vinskom baru "Mr. Fogg" gdje je prezentaciju svojih vina održala delegacija iz Slovenije.

TREĆI DAN – Nedjelja, 4. 11 2018.
U prijepodnevnim satima članovi udruge domaćina "Vinski putevi Hrvatske" zatvorili su ovogodišnji, treći po redu, Novemberfest i ispratili goste.

Fotografije

Plakat 3-NovemberfestTomićeva 01Stros 01DvorištePod starim krovovima - ulazPod starim krovovima 06Pod starim krovovima 07Pod starim krovovima 08Samobor 01Samobor 02Filipec 00Filipec 01Filipec 02Filipec 03Klopa u vinariji GriffinRestoran 01Restoran 02AkreditacijaNovemberfestica-potpisanaMr Fogg 02