Manifestacija „Sveti Trifun na Savskom vencu – U slavu knjige i vina“

Manifestacija „Sveti Trifun na Savskom vencu – U slavu knjige i vina“ održana je 14. i 15. veljače 2018. godine u Beogradu u organizaciji udruge Vinski putevi Srbije i Turističke organizacije općine Savski venac koja je povećena svetom Trifunu zaštitniku vinara i vinogradara Srbije.

Otvaranje manifestacije održano je u Kući kralja Petra I., Beograd, Senjak, Vase Pelagića 40, s početkom u 16 sati, a manifestaciju je otvorila Irena Vujović, predsjednica općine Savski venac.

Na prvom katu održana je izložba vina, a u prizemlju izložba slika Milutina Dedića pod nazivom „Vinski i drugi putevi“ te „Istina je u nama“ – postavka posvećena knjigama i vinu.

U 18 sati gospodin Milutin Dedić kroz „Kazivanje o svetom Тrifunu“ pobliže je upoznao sudionike s najvećim vinskim svecem Srbije, a nakon toga uslijedila je promocija knjige „Orfelin – Iskusni podrumar s tumačenjem Јovana Тucakova“.

Na kraju dana za goste je organizirana večera u hotelu Zavičaj na kojoj su predstavnici udruga iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Mađarske održali završni sastanak pred sutrašnju promociju projekta „Panonski vinski koridor“.

Četvrtak, 15. veljače, započeo je prijemom svih sudionika projekta „Panonski vinski koridor“ od strane predsjednice SO Savski venac, gospođe Irene Vujović. Predsjednik udruge Vinski putevi Hrvatske,

Robert Bregant uručio je predsjednici poklon vino crni pinot vinara Željka Kosa iz Hrnjanca (Sveti Ivan Zelina). U 10.30 sati uslijedila je promocija i prezentacija projekta „Panonski vinski koridor“.

Prezentaciju je održao predsjednik udruge Vinski putevi Srbije gospodin Zoran Rapajić. U prezentaciji i širenju ideje sudjelovali su i Robert Bregant, predsjednik udruge Vinski putevi Hrvatske osnivača „Panonskog vinskog koridora“ i Leon Pogelšek predstavnik udruge i Slovenije.

Važan trenutak za razvoj projekta uslijedio je prilikom pristupanja projektu mađarskog predstavnika udruge iz Villanija, te predstavnika udruge iz Bosne i Hercegovine. Prije nastavka događanja za sve sudionike upriličena je prezentacija uz razgled projekta „Beograd na vodi“.

Druženje je nastavljeno u Kući kralja Petra I. na aukciji starih knjiga i vina pod nazivom „Slaganje hrane i vina“. Završetak dvodnevnog druženja upriličen je u restoranu Zavičaj uz obilje kulinarskih specijaliteta i vina.

Večer je protekla uz poeziju Slaviše Živkovića „Krsna slava“,

predstavljanje knjige „Vino je poljubac postojanja“ (Zbornik izabranih pesama sa konkursa „Najlepše pesme o vinu“ 2010-2015) u izvedbi vinara Save Јojića Mačka,

degustaciju vina vinarije „Тoplički vinogradi“, a za finale se pobrinuo prof. dr. Slobodan Jović i u svom stilu pružio rapsodiju vina i pjesme „U slavu knjige i vina“.

I ovu večer predstavnici udruge spremili su mali poklon profesoru Joviću u obliku jednog pjenušca vinara Željka Kosa.

Dva predivna dana događanja u Beogradu svečano je zatvorio predsjednik udruge Vinski putevi Srbije, Zoran Rapajić.

Fotografije

CAN_0328CAN_0132CAN_0235CAN_0260CAN_0274CAN_0453CAN_0486CAN_0496CAN_0505CAN_0522CAN_0537CAN_0566CAN_0568CAN_0640CAN_0667CAN_0827CAN_0858CAN_0871CAN_0901CAN_0958CAN_0964CAN_0987CAN_1011CAN_0906