2. NOVEMBERFEST U ZAGREBU (19. - 21. studeni 2017.)

Udruga "Vinski putevi Hrvatske" kao nositelj aktivnosti u razdoblju od 19. do 21. studenog 2017. godine održala je 2. Novemberfest pod nazivom VINOKRST u sklopu prekogranične suradnje ugostivši članove Udruge "Vinski putevi Srbije".

PRVI DAN - Nedjelja, 19. 11. 2017.
Deset članova Udruge "Vinski putevi Hrvatske" dočekalo je šest članova Udruge "Vinski putevi Srbije" u kompleksu ekološke vinarije Bolfan-Vinski Vrh.

Uz riječi dobrodošlice predsjednik Udruge "Vinski putevi Hrvatske", Robert Bregant, svečano je otvorio 2. Novemberfest, predstavio program i službeni plakat, te upoznao sudionike s financijskom potporom koju je pružio Grad Zagreb.
Nakon uvodnog dijela slijedio je obilazak ekoloških vinograda gdje nas je voditelj kompleksa upoznao sa specifičnim i vrlo zahtjevnim ekološkim načinom uzgoja vinove loze, znatno manjim prinosima ali iznimne kvalitete grožđa, te obilazak podruma u kojem smo uz degustaciju sedam vrhunskih ekoloških vina i autohtonih gastro specijaliteta prisustvovali iznimnom predavanju o proceduri obrade grožđa i dobivanju vrhunskih ekoloških vina.
OPG i kušaonica vina "Tri breze", vl. Dejana Džakule, bili su naše slijedeće odredište na kojem su nam se pridružila još tri člana Udruge "Vinski putevi Hrvatske" i na kojem smo prvo prisustvovali prezentaciji dijela autohtone gastro-enološke ponude Srbije.

Nakon toga uslijedio je i glavni dio programa festivala gdje smo gostima iz Srbije upriličili obred krštenja vina pod jedinstvenim regulama "zagrebačke puntarije" i pod nazivom "Vinokrst".

To je krštenje vina vinara članova udruge po posebnoj proceduri i pod jedinstvenim nazivima. Nakon krštenja uslijedio je prigodni domjenak na kojem su ponuđeni izvorni Hrvatski eno i gastro proizvodi. Gostima iz Srbije i jednom dijelu naših članova ovdje je osiguran smještaj.

DRUGI DAN - Ponedjeljak, 20. 11. 2017.
Za sudionike festivala uprilićen je posjet jednoj od najpoznatijih vinarija zagrebačke okolice i proizvođaću autohtone sorte "Kraljevine", vinariji Kos.

Vlasnik Željko Kos prezentirao nam je sve tajne proizvodnje autohtonih sorata vina kao i ostalih vina iz asortimana. Slijedio je prigodni ručak prilikom kojeg je prezentiran dio autohtonih gastro specijaliteta Zagreba i okolice.
U popodnevnim satima domaćin festivala organizirao je razgled stare gradske jezgre i jedinstvenih atrakcija grada Zagreba.
U večernjim satima započela je završna večer 2. Novemberfesta u Mojo vinskom baruu z prisustvo osamnaest sudionika 2. Novemberfesta, te osam članova vinske udruge "Plavac mali – Zagreb".

Tijekom večeri ovdje su prezentirana vina vinarije "Šapat" iz Srbije, te izvorni hrvatski gastronomski proizvodi. Gostima iz Srbije u apartmanima "Cilindar" osiguran smještaj.

TREĆI DAN – Utorak, 21. 11 2017.
U prijepodnevnim satima članovi udruge domaćina "Vinski putevi Hrvatske" zatvorili su ovogodišnji, drugi po redu, Novemberfest i ispratili goste iz Srbije.

NAPOMENE:

Za potrebe 2. Novemberfesta izrađen je poseban plakat te etikete krštenih vina Udruge "Vinski putevi Hrvatske".

Organizaciju 2. Novemberfesta svi su sudionici ocjenili visokom ocjenom i s područja vinske edukacije i s područja prekogranične suradnje i s područja druženja. Tako da se s nestrpljenjem očekuje njegovo treće izdanje u studenom 2018. godine.

U godinu dana ovo je već treći uspješno organizirani susret u sklopu prekogranične suradnje.

Fotografije

Vinski VrhVinokrstProizvodiVinarija KosMojo