2. Panovinski susret, Topola, 25. - 28. 5. 2017.

U općini Topola u srcu Šumadije od 25. - 28. 5. 2017. održan je 2. Panovinski susret. Domaćin organizacije susreta, Udruga "Vinski putevi Srbije" i njen predsjednik Zoran Rapajić ugostili su delegaciju iz Hrvatske i Slovenije.

 

 

Mjeseci priprema i puno uloženog rada je iza nas. Dočekali smo i taj četvrtak, 25. svibnja. Ujutro, oko 9 sati delegacija Udruge "Vinski putevi Hrvatske" u sastavu: Amarela Seferović Hermešćec, Tomislav Hermešćec, Zdravko Dananić, Čedomir i Robert Bregant, i delegacija grada Sveti Ivan Zelina u sastavu: Marinka Zubčić, Ana Rogač, Ivana Puhelek, Željko Kos i sin, Mirko Pofuk i Mladen Kamenarić, krenuli su iz Zagreba na 2. Panovinski susret u Topolu. Ugodan dan za putovanje te još bolja usputna druženja začinili su početak četverodnevnih događanja.
Ulazak u Srbiju, prolazak kroz Beograd i kročili smo na područje Šumadije. Kako opisati tu prirodu? Brežuljkasto brdovita i šumom isprepletena Šumadija nekoga je podsjetila na Hrvatsko Zagorje, a nekoga na našu Banovinu.

Rani su popodnevni sati, a u seosko-turističkom domaćinstvu "Kapetanovi vinogradi" porodice Ferluga-Teodosić u Topoli priređen nam je tradicionalni doček uz još toplu pogaču i sol. Malo je to pitoreskno turističko imanje domaćina velikog srca. Znajući kako se osjećamo nakon puta Nena i Gregor za okrjepu su nam servirali bogatu domaću pileću juhu. Oduševljeni prirodom, vinogradom, vrtom prožetim žuborom potočića, malim i slatkim bungalovima, nizom starih drvenih autohtonih objekata i starim originalnim "fićom kabriom", susreli smo se s domaćinima organizacije 2. Panovinskog susreta, delegacijom Udruge "Vinski putevi Srbije" u sastavu: Zoran Rapajić, Margita Rapajić, Nebojša Radinović i Nikola Miletić. Kratak odmor uz šumadijske specijalitete i voćne rakije bili su dovoljni da ponovo skupimo snagu i krenemo na svečano otvaranje susreta.

U Aranđelovačkom hotelu "Izvor" na iznimno visokom nivou Udruga "Vinski putevi Srbije", organizirala je otvaranje 2. Panovinskog susreta, prekograničnog susreta delegacija iz Hrvatske, Slovenije i Srbije. U kongresnoj dvorani ovog iznimnog hotela s 5 zvjezdica čekali su nas predstavnici medija koji su s nestrpljenjem iščekivali izjave, pojašnjenje ideja i ciljeva ovakvih susreta, te najavu očekivanja. U 18.30 krenulo je protokolarno otvaranje od strane domaćina i organizatora uz uvodne riječi dobrodošlice gospodina Zorana Rapajića, predsjednika Udruge "Vinski putevi Srbije". Uslijedili su govori i prezentacije predstavnika: Ministarstva TTT Srbije (Zoran Ostojić), TZ Aranđelovca, Udruge VPH (Robert i Čedomir Bregant), delegacije Slovenije (Leon Pogelšek), PMF-a iz Novog Sada (Tatjana Pivac), vinarije ArtWine (Saša Novaković) i drugih. Čedomiru Bregantu pripala je čast primiti plaketu "Prvog Barda Vinskih puteva Srbije" koju je u ime uručio njen predsjednik, Zoran Rapajić. Nakon službenog dijela otvaranja i dodijele priznanja uslijedio je i opuštajuće-degustirajući dio vinskih rapsodija vinarije ArtWine u režiji vlasnika Saše Novakovića. 

I dok nas je razmjena iskustava uz ovu finu kapljicu skoro ugodno opila, u restoranu "Lovački raj" na brdu Bukulja iznad Aranđelovca vrijedna domaćica Ljilja Đurđević je sa svojom ekipom pripremala niz lovačkih specijaliteta kako bi nas sve na vrijeme uslužila i kako bi druženje začinila "samo takvim" okusima za naša nepca. Redali su se pladnjevi suhomesnatih delicija, gulaša, sireva, domaćeg kruha i odjednom iznenađenje, u salu je ušlo malo kovrčavo četveronožno stvorenje večerati uz nas. Probajte si dočarati kakav je to osjećaj večerati u zatvorenom prostoru zajedno s "pravim", živim lanetom. U dobrom društvu vrijeme brzo prolazi pa se približio i trenutak da s prezentacijom svojih vina započne delegacija grada Sveti Ivan Zelina i dodatno začini ovu večer degustacijom vina i pjenušaca vinarije "Kos" i "Purek-Puhelek" te ostalih vinara članova Udruge proizvođača marke vina "Kraljevina".

 

"Dan drugi" ili "Dan D" započeo je već rano ujutro pripremama za susret s kraljevskom obitelji, prijestolonasljednikom Aleksandrom i princezom Katarinom u "Kraljevskoj vinariji" na Oplencu.
Posebno ističem iznimne zasluge gospodina Zorana Rapajića na ovom ostvarenju da nas u "Kraljevskoj vinariji" ugosti osobno kraljevska obitelj. Svečani doček, obraćanje domaćina i gostujućih delegacija, razmjena poklona i zajedničko fotografiranje, prezentacija i degustacija kraljevskih vina u maestralnoj izvedbi profesora Slobodana Jovića, ukratko je sukus gotovo jednosatnog događanja u objektu podignutom još 1931. Uslijedio je obilazak muzeja i vinarije te crkve, mauzoleja i Kuće kralja Petra. Toliko je informacija vezano za ovaj prostor da ih je upravnik Zadužbine na Oplencu gospodin Dragan Reljić neprekidno iznosio punih sat i pol. Za svaku pohvalu. Vrijedilo je. Na kraju, kako i priliči ovakvim susretima, kao predsjednik Udruge VPH, Kraljevskoj obitelji i Upravitelju Oplenca svečano sam uručio poklon pakete službenih vina udruge: Neandernot Zelignon Gris i Neandervert Silvan, berba 2016.

 

CRKVA, MAUZOLEJ I KUĆA "KRALJA PETRA"

Nakon kulturno-povijesnog uzdizanja vratili smo se na vinske puteve i kročili u veliku, modernu i nesvakidašnje opremljenu vinariju "PIK Oplenac". Ne moram ni naglašavati da nas je dočekao i bio domaćin sve vrijeme boravka sam vlasnik Andrej Simikin. Prolaskom kroz portu vinarije dočekao nas je raskošni vrtni salon s tapeciranim foteljama te ulaz u vinariju čijom se sredinom iznenađujuće prostirao tepih. Samim ulaskom u objekt osjećala se jasna vizija g. Simikina da prostranstvom, luksuzom i nesvakidašnjim dodatnim sadržajima, za jednu vinariju, impresionira i učini ju prepoznatljivom. Tu je prekrasan degustacijski salon i knjižnica s mnogim raritetnim eksponatima pristupačnim svim posjetiteljima. Iako je sve ovo jasna vizija gospodina Simikina, u ostvarenju te vizije bitan dio odradio je i cjelokupni tim PIK Oplenca gdje posebno ističem gospodina Pavla Radanovića, direktora marketinga i po mom sudu glavnog oslonca g. Simikina. Gospodina Radanovića posebno ističem jer nam je kroz višednevno druženje pružio snažnu potporu i mnogima iz delegacija Hrvatske i Slovenije pružio nezaboravne trenutke iznoseći mnoštvo korisnih vinskih informacija. Nakon prolaska vinarije u degustacijskom salonu priređena je hladna zakuska te su uslijedila protokolarna potpisivanja i razmjena poklona. Već uobičajena predaja poklon paket službenih vina udruge: Neandernot Zelignon Gris i Neandervert Silvan, berba 2016, od strane Udruge VPH gospodinu Andreju Simikinu. Zatim je predsjednik Udruge "Vinski putevi Srbije", gospodin Zoran Rapajić vlasniku predao uvezene brojeve starog humorističkog časopisa i staru bocu vina nekadašnje zadruge. Gospođa Marinka Zubčić, direktorica TZG Sveti Ivan Zelina i gospodin Siniša Đorđević, predsjednik Turističkog klastera "Srce Šumadije potpisali su Sporazum o prijateljstvu i suradnji, dok su gospodin Dragan Živanović, predsjednik općine Topola i Ivan Lekić, predsjednik udruge srpskih domaćina Topole podijelili poklone svim delegacijama.

Vinča, malo mjesto u općini Topola krije vinski dragulj. Modernu, savršeno organizacijski i marketinški doziranu "Vinariju Aleksandrović". Prostranost, prozračnost i gotovo savršen spoj vinskog podruma, prezentacijske sale i ugostiteljskog dijela čini ovaj kompleks primjerom zdanja posvećenih vinu na visokom svjetskom nivou.
Od ulaza sve je savršeno funkcioniralo. Izvrsno dozirano vođenje kroz sve dijelove vinarije od strane Uroša Kostića, degustacija pjenušca uz prezentacijski film o vinariji i na kraju prezentacija i degustacija vina članova Udruge vinara Šumadije (osim vlasnika g. Aleksandrovića s nama je bio i vlasnik vinarije "Despotika", Veselin Despotović) na otvorenoj terasi bili su uvod u svečani dio ovog susreta. Osobno prisustvo Božidara Aleksandrovića, vlasnika vinarije, doprinijelo je značaju i težini susreta, a potpisivanja Sporazuma o prijateljstvu i suradnji između Udruge vinara Šumadije i udruga "Kraljevina Zelina" i "Brina" iz Svetog Ivana Zeline i između Udruge Vinskih puteva Srbije i Udruge vinara Šumadije povijesnim događajem i "točkom na i" ovog posjeta. I ovom prilikom kao predsjednik Udruge VPH gospodinu Božidaru Aleksandroviću svečano sam uručio poklon paket službenih vina udruge: Neandernot Zelignon Gris i Neandervert Silvan, berba 2016.

 

Što reći o večeri provedenoj u restoranu "Stara Varoš". Bila je to još jedna "luda" večer. Stvorena atmosfera dokazuje da za dobar provod nije presudan ambijent, vrsta i količina hrane ili pića, već ekipa dobronamjernih, druželjubivih i veselih ljudi ma od kuda oni dolazili. Upravo to se dogodilo u tom restoranu. Nešto je "kliknulo" između nas i večer je otišla u savršenstvo, u rapsodiju druženja. Prvo je profesor Jović, pjesmom i gitarom na samo njemu svojstven način podigao atmosferu tik do usijanja. Za gladna usta pobrinuo se domaćin priredivši pregršt gastronomskih specijaliteta ovog podneblja, a koji su se iz kuhinje redali jedan za drugim. Za žedna usta na programu je bilo obilje vina iz vinske kleti "Goriška Brda", preko Zelinske kraljevine i pjenušca vinarije Kos i Puhelek-Purek iz Svetog Ivana Zeline, do neandertalskog zelenog silvanca i sivog pinota obitelji Hermešćec i vinarije Dananić, službenih vina udruge Vinski putevi Hrvatske. Kulminacija raspoloženja do usijanja uslijedilo je kada su na scenu stupili članovi udruga te pjesmama iz svoje mladosti zajedno sa svojim prijateljima utonuli u jedan prelijepi san. Niti ovdje nije izostalo uručenje paketa vina Neandernot Zelignon Gris i Neandervert Silvan, berba 2016., službenih vina Udruge Vinski putevi Hrvatske, te dodjela plakete i proglašenje profesora Jovića "Bardom vinskih puteva Srbije" od strane Zorana Rapajića i Udruge "Vinski putevi Srbije".

Kako započeti opis tog vinskog hrama Šumadije. Gospodin Mija Radovanović, neprikosnoveni vizionar, vinski umjetnik i vlasnik podruma usprkos brojnim obvezama primio je sudionike 2. Panovinskog susreta i pružio im neizmjernu pažnju. Iako je period upoznavanja i druženja s vlasnikom trajao kratko bio je dovoljan da svatko stekne dojam jednostavnosti i širokogrudnosti domaćina. Nakon uvodnog obilaska vinarije kroz koju nas je provela gospođa Dušanka Tomašević, gospodin Radovanović pridružio nam se na početku prezentacije i degustacije svojih vina uz suhomesnate proizvode vlastite proizvodnje, te predaje poklona. Spomenimo da su nam se ovom prilikom pridružili gospoda: Boro Jović (vinar i vlasnik vinarije "Malča") te Milutin Dedić koji je, posebno za ovu priliku napisanu vinsku besjedu "Šapat vina" podijelio s nama. Vođenje druženja nastavila je dama ovog vinskog hrama gospođa Dušanka Tomašević. Njeno iskustvo i poznavanje vinskih procesa te opuštajući ton kojim je govorila na trenutak nas je odvelo u neku vinsku bajku. Nakon svega navedenoga uslijedila je razmjena poklona, a posebnu pažnju privuklo je dodjeljivanje plakete "Barda Vinskih puteva Srbije" koju je gospodinu Milutinu Dediću u ime udruge VPS uručio predsjednik Zoran Rapajić. Čedomir Bregant, dopredsjednik Udruge VPH uručio je gospodinu Milutinu Dediću uzvratne poklone u obliku jedinstvenog seta uvezenih brojeva "Cinkuša" (glasila kluba "Zagreb 1939") i revije KPL, te primjerka prvog autorskog izdanja vodiča Austrije na hrvatskom jeziku. Udruge VPH i VPS pristupile su svečanom činu potpisivanja Povelje o osnivanju "Viteškog reda Panonskog vinskog koridora", a Robert Bregant, predsjednik Udruge VPH gospodinu Miji Radovanoviću svečano je uručio poklon paket službenih vina udruge: Neandernot Zelignon Gris i Neandervert Silvan, berba 2016.

I eto nas u "Šumadijskom Štabu", pravom "Štabu" s prekrasnim pogledom te sjajnim vlasnikom i domaćinom Sinišom Đorđevićem kojem se u ime četiri člana udruge Vinski putevi Hrvatske još jednom zahvaljujem na svakodnevnoj smještajno-doručkovnoj i ostaloj brizi. Zadnje popodne, zadnji događaj pred povratak zbio se ovdje pred oko trideset sudionika spravljanja kotlića u okviru manifestacije "Karađorđeva trpeza". Sjajna četiri tima (Tomislav Hermešćec, Zdravko Dananić, Nebojša Radinović, te Jovan s ekipom profesora i nastavnika škole domaćina) pod pritiskom vremenskih (ne)prilika za nešto više od dva sata stvorili su rapsodiju mirisa i okusa. I svaka im čast i hvala na tomu, jer sa žlicom nešto pojesti najslađe je. U međuvremenu stižu svježi i raznovrsni pekarski proizvodi koje donose osobno bračni par Nikolić, vlasnici pekare "Klas" iz Topole. Kotlići su gotovi, ocjenjivački sud je donio ocjene i može početi proglašenje pobjednika. Pobjedu prve "Karađorđeve trpeze" za najbolje spravljeni kotlić odnio je Zdravko Dananić jedan od članova osnivača Udruge "Vinski putevi Hrvatske". Kao i svaki puta kada su u pitanju majstori kuhinje, razlike spravljenih jela svode se na nijanse tako da su sadržaji sva četi kotlića nestali u hipu. Krenula je pjesma uz živu muziku i ples koji su, svojom tehnikom, sljubljenošću i elegantnošću pokreta, predvodili bračni par Amarela i Tomislav Hermešćec. Prohladno vrijeme natjeralo nas je već istu večer na povratak u "Kapetanove vinograde" gdje se "fešta" uz ples i muziku u živo nastavila do kasno u noć.  Niti ovdje nije izostalo uručenje paketa vina Neandernot Zelignon Gris i Neandervert Silvan, berba 2016., službenih vina Udruge Vinski putevi Hrvatske domaćinu Siniši Đorđeviću te novinaru Danku Novoviću.

Predivno sunčano jutro i zadnje buđenje u Šumadiji u "Kapetanovim vinogradima". Polagano ispijanje kave uz doručak i sabiranje dojmova. Vrijeme je za oproštaj od domaćina susreta i polazak za Zagreb. Kao i kod svih domaćina do sada ni ovdje nije izostalo uručenje poklon paketa vina Neandernot Zelignon Gris i Neandervert Silvan, berba 2016., službenih vina Udruge Vinski putevi Hrvatske.

Neki će reći pa vaše su udruge male i mlade da bi u tako kratkom vremenu, u šest mjeseci, osmislile i organizirale dva ovoliko bogata susreta na ovako visokom nivou. Da podsjetim, 1. Panovinski susret pod nazivom "Novemberfest" održan je u organizaciji udruge Vinskih puteva Hrvatske od 11. do 13. studenog 2016. u Zagrebu, a već šest mjeseci nakon, održava se Drugi Panovinski susret u organizaciji udruge Vinski putevi Srbije u Topoli u trajanju od četiri dana.

Za kraj ovog izvješća ostavio sam iskazivanje zahvala, te kratak osvrt na službena vina udruge VPH koja su podijeljena svim sudionicima.
Zahvala prvo ide članovima udruge Vinski putevi Hrvatske: Amareli Seferović Hermešćec, Tomislavu Hermešćecu, Zdravku Dananiću i mom ocu na svesrdnoj podršci u organizaciji koju su mi pružali tijekom sva četiri dana susreta te vinima udruge čije komplete su zaprimili svi domaćini susreta i o kojima će se u budućnosti još dosta toga govoriti. Zatim se zahvaljujem delegaciji grada Sveti Ivan Zelina i svim ostalim sudionicima, pružateljima usluga i medijima. Posebnu zahvalu iskazujem organizatoru Udruzi "Vinski putevi Srbije" i njenom predsjedniku gospodinu Zoranu Rapajiću kojem dodjeljujem najvišu ocjenu za organizaciju sa željom da se što prije ponove prekogranična druženja na još zavidnijem nivou.

Objašnjenje pojma službenih vina Udruge Vinski putevi Hrvatske.
Službena vina Udruge VPH su vina članova Udruge VPH krštena 11. 11. 2016. na 1. Novemberfestu u sklopu 1. Panovinskog susreta održanog u Zagrebu. Ovom prilikom u sklopu poklon paketa svečano uručenih svim domaćinima sudionicima 2. Panovinskog susreta uvrštena su sljedeća vina: Neandervert Silvan, zeleni silvanac bračnog para Hermešćec i Neandernot Zelignon Gris, sivi pinot "Vinarije Dananić" i njenog vlasnika Zdravka Dananića.

 

Za potrebe 2. Panovinskog susreta Udruga "Vinski putevi Hrvatske" izradila je posebnu "vinsku olovku" punjenu pigmentiranom mješavinom zelenog silvanca i sivog pinota.

 

Ako sam i izostavio opisati neki trenutak koji se posebno dojmio nekog od vas ili sam izostavio spomenuti nekoga, primite moju ispriku.

Srdačan pozdrav,

Robert Bregant
predsjednik Udruge "Vinski putevi Hrvatske"

 

Fotografije

01-Put02-Put03-Put04-Put05-Put06-Put06-KapVin07-KapVin08-KapVin09-KapVin10-KapVin09-Izvor10-Izvor11-Izvor12-IzvorBard ČB01-LovRaj02-LovRaj03-LovRaj04-LovRaj05-LovRaj06-LovRaj07-LovRaj208-LovRaj09-LovRaj10-LovRaj10-LovRaj211-LovRaj00-KraljObit01-KraljObit02-KraljObit02-KraljObit203-KraljObit04-KraljObit05-KraljObit06-KraljObit07-KraljObit07-KraljObit208-KraljObit09-KraljObit10-KraljObit11-KraljObit12-KraljObit13-KraljObit14-KraljObitKV-vino01-Oplenac02-Oplenac03-Oplenac04-Oplenac05-Oplenac06-Oplenac07-Oplenac00-PIK01-PIK02-PIK02-PIK203-PIK04-PIK05-PIK06-PIK07-PIK08-PIKPIK vinoPoklon1Poklon201-VinAleks02-VinAleks03-VinAleks03-VinAleks204-VinAleks05-VinAleks06-VinAleks07-VinAleks08-VinAleks09-VinAleks01-StVar02-StVar03-StVar03-StVar204-StVar05-StVar01-PRad01-PRad202-PRad03-PRad03-PRad204-PRad05-PRad06-PRad07-PRad08-PRad09-PRadMR-vinoPismoNamVinKletGorBrdaPovelja VPH-VPS01-ŠumŠtab02-ŠumŠtab03-ŠumŠtab04-ŠumŠtab05-ŠumŠtab06-ŠumŠtab07-ŠumŠtab07-ŠumŠtab208-ŠumŠtab09-ŠumŠtab10-ŠumŠtab11-ŠumŠtab12-ŠumŠtab13-ŠumŠtab14-ŠumŠtab15-ŠumŠtabKapVin1KapVin200-Vina Udruge05-Lolovka 2PS06-Lolovka VPH